Motivul adevarat pentru care iti cauti un alt job.
Ce este important pentru tine? Cum poti sa-ti declansezi acea energie care te impinge sa treci la actiune, numita motivatie? Cum reactionezi la schimbare si la ce perioada de timp ai nevoie, astfel incat factorii motivatiei sa se reactiveze? Care sunt tipurile de activitati care pot sa transforme munca in ceva ce conteaza pentru tine?
Anca a intrat in biroul meu de la etajul 4, in urma unui anunt de recrutare postat de mine, pe cateva din paginile de job-uri de pe facebook. O tanara zvelta, eleganta, sigura pe ea, care din momentul in care s-a asezat mi-a spus:
“Trebuie sa-mi gasesc un alt loc de munca. Nu-mi mai gasesc sensul. Mi-e din ce in ce mai greu sa ma trezesc dimineata si sa ma duc la serviciu. Muncesc mult, pana tarziu, in fiecare zi si sunt extrem de obosita. Nu mai vreau sa muncesc peste program. Pe de alta parte insa, castig destul de bine. Mi-e greu sa renunt la avantajele pe care le am.
Am vazut insa anuntul postat si consider ca ma potrivesc cu profilul descris. Este important pentru mine ca munca mea sa aiba impact asupra celorlalti. Imi place sa descopar ce nu merge bine si sa gasesc solutii ca sa remediez. Cand am de realizat o sarcina noua, aflu cum se face, care sunt pasii si apoi preiau controlul si o duc la bun sfarsit.
Nu am experienta de 2 ani in vanzari, mentionata in anunt, dar stiu ca dupa cei 5 ani de cand lucrez in Compania “X” doresc sa fac o schimbare si sa o iau de la capat ca sa invat ceva nou. In plus, daca exista deja un specialist de la care pot ”fura meserie” va asigur ca pot obtine rezultate intr-un termen destul de scurt.”
Ca sa obtii acea energie care te impinge sa faci lucrurile cu placere si pasiune inseamna sa existe ”congruenta personala”, numita de altfel si putere personala, charisma sau entuziasm. Congruenta presupune ca toate laturile personalitatii tale sa fie intr-o armonie perfecta cu ceea ce faci intr-un anumit moment. Poate ca cea mai buna metoda de a descrie congruenta ca sa fie usor inteleasa este sa ilustrez incongruenta.
Mai devreme sau mai tarziu simti ca starea de oboseala si de greutate pe care o ai apare datorita faptului ca ceea ce faci este in contradictie cu ceea ce gandesti. Aceste tipuri de ganduri se manifesta deseori sub forma de semnal, senzatie neplacuta de “neregula”, resimtita undeva in zona pieptului sau a stomacului. S-ar putea sa fi simtit de multe ori ca nu te afli in armonie cu propria persoana, atunci cand o latura a personalitatii tale doreste ceva si o alta doreste altceva. Deseori observi acest sentiment inconfortabil dupa ce un anumit lucru a mers prost si probabil ca nu o data ai afirmat ”Stii, la momentul respectiv am avut un sentiment ciudat….”
Acum poate ca a venit timpul sa inveti ce sa faci cu momentele in care esti incongruent. Un intelept a spus odata ca “esti singura persoana langa care te trezesti in fiecare dimineata… si de vreme ce o vei face tot restul vietii tale, acesta ar putea fi un motiv de a te simti excelent si de a te bucura”. Exista cu siguranta momente cand este nevoie sa-ti infrangi rezistenta sau sa-ti reprimi unele sentimente, insa nu vei putea sa o faci pentru multa vreme. Exista si momente cand doresti pur si simplu sa ai grija de tine insuti si poti sa iei in considerare sa-ti acorzi mai multa atentie.
Iata de ce MindCode te sfatuieste: “pay attention to yourself, pay attention to your business”.
Primul pas al actiunii privind gestionarea incongruentei este sa o observi pe masura ce apare, astfel incat, sa o poti modifica pana cand nu este prea tarziu.
Al doilea pas, ca sa te armonizezi cu propria voce interioara este sa-ti cunosti misiunea sau scopul care te trage catre viitor. In acest sens Steven Spielberg spunea: “Ma trezesc atat de entuziasmat, incat nu pot sa mananc micul dejun”.
Multor oameni le lipseste sentimentul si nevoia de a avea o misiune; ei au mai degraba un loc de munca sau o cariera, urmeaza o scoala sau merg la serviciu si isi intemeiaza o familie. Unii nici macar nu se gandesc la o misiune deoarece nici nu cred ca pot ajunge acolo. Se trezesc, merg la munca, isi platesc facturile, se trezesc, merg la munca, isi platesc facturile… si tot asa. Si daca din acel moment viata lor ramane pentru totdeauna prada fricii si lacomiei, in schimb le vine mult mai usor sa dea vina pe viata pentru slujba pe care o au si pentru faptul ca nu le ajung banii, decat sa se confrunte cu aceasta frica. Sentimentul de teama ii va bantui mereu, iar ei se vor intoarce la munca sperand ca banii pe care ii castiga sa le calmeze temerile, lucru care din pacate nu se intampla.
Am ascultat-o cu mare atentie; Anca folosea propozitii scurte, vorbea ca si cum ar fi controlat lumea. Structura frazei era clara si curata. Pe masura ce-mi povestea despre situatiile pe care dorea sa le evite, sa scape, scutura usor din cap si din cand in cand ramanea cu privirea in gol. Isi dorea o provocare noua. Stia ca este capabila sa descopere solutii sau variante mai bune atat timp cat ceea ce facea avea sens. Mi-am dat seama ca ceasul ei intern sunase de aproape un an pentru schimbare, si de aici motivatia tot mai scazuta si oboseala de care se plangea. Ca sa fuga de locul de munca in care se simtea captiva ar fi acceptat orice job nou cu conditia sa-i asigure cat de cat confortul material cu care se obisnuise.
Am renuntat la intrebarile specifice pentru identificarea profilului si a programelor pe care le rula in minte. “Decodasem” deja din povestirea ei, in proportie de 90% filtrele de interes, tiparele motivationale, tiparele de lucru, de invatare si de convingere, precum si tiparele temporale. Si in plus identificasem si cateva dintre filtrele care o limitau si care ii taiau din aripi. M-a bucurat faptul ca gandea cu usurinta in rezultate si ca era deschisa si dornica sa invete.
Sensul muncii pe care-l cauta Anca era legat de descoperirea misiunii, acea ratiune profund emotionala de a exista in lume. Aflarea ei i-ar fi armonizat convingerile, valorile, actiunile si sentimentul propriei identitati.
Intelegand acest lucru i-am propus un exercitiu.
Am petrecut mai bine de doua ore impreuna.A plecat linistita cu zambetul pe buze, stiind ca este pe “maini bune”. In plus fiecare intrebare si fiecare raspuns ii vor oferi claritate, incredere si resursele de care are nevoie. Urma sa ne vedem in scurt timp, ca sa-i ofer rezultatul interviului si sa-i arat in ce masura valorile si interesele ei, felul ei de a face lucrurile se potrivesc cu rolul si activitatile din job-ul pentru care eu postasem anuntul de angajare.
Poate ca merita sa te gandesti cateva clipe la ceea ce ai citit mai sus si sa te intrebi:
“Pentru care din pasiunile mele as fi in stare sa dau bani, sa platesc ca sa le realizez?”
Din momentul in care iti gasesti misiunea, aceasta te impinge inainte cu putere si iti trezeste pasiuni, te pune pe jar, te trezesti entuziasmat si te straduiesti sa transformi fiecare zi intr-o capodopera.
Mihaela Udrescu
Disclaimer:
Mihaela Udrescu apreciază vizita ta pe acest site precum și interesul pe care îl acorzi materialelor postate pe www.mindcode.ro. Acest text apartine autoarei si reprezinta opinia proprie, opinie formata prin educatie, studiu personal si experienta practica. Preluarea partiala sau totala aceastui material se realizează numai cu specificarea sursei www.mindcode.ro în finalul fiecărui text. Informațiile cuprinse de acest site sunt oferite ca informare generală.
1 Comment
[…] ai reusit sa fii TU la interviurile de angajare. Pare atat de banal, dar culmea este ca acest BANAL iti poate schimba viata! Numai ca nu asa cum ti-ai fi dorit tu, din […]