Cum ziceam si in primul articol, timpul niciodata nu este scurt. El nu este corect gestionat de noi. Avem dorinte mari, dar nu construim calea spre implinirea lor. Avem oportunitati la orice pas, dar fiindca suntem dezordonati nu le putem aplica.
Brian Tracy propune 7 pasi pentru a ne stabili scopurile:
1. Sa stabilim intr-un mod hotarat, serios, ce ne dorim. Doar 10% din oameni stiu cu adevarat ce-si doresc, şi obtin asta mai repede si mai sigur decat restul de 90%;
2. Sa scriem scopurile pe hartie. Doar 3% din oameni recurg la acest procedeu, la acest… tertip, sa-i zicem asa, iar ei sunt considerati ca fiind ACEI oameni ce reusesc sa-si atinga scopurile;
3. Sa propunem un termen de realizare al scopurilor, o data limita sau DeadLine. Acum, chiar daca nu reusim in termenul stabilit, indicam un nou termen, dar este foarte important ca-n subconstient, aceste scopuri sunt ACTIVE;
4. Sa stabilim etapele şi pasii pentru a ajunge la scopurile propuse. Uneori scopurile pe care ni le dorim, sunt prea mari şi par nerealizabile, dar in momentul cand le divizam in scopuri mai mici, sansele cresc exponential. Trebuie sa scriem pe hartie tot ce ne vine in cap, pentru a ajunge la realizarea scopului final;
5. Sa aranjam etapele şi pasii dupa ordine si importanta. Este important sa asezam etapele şi pasii, dupa o consecutivitate logica şi dupa importanta lor in proiectul nostru de realizare a scopului. Aranjand, eliminam haosul in activitatea noastra, creand astfel un plan care ne arata in fiecare ora, zi, luna, an cu ce trebuie sa ne ocupam pentru a ajunge la scopul stabilit;
6. Sa punem in realizare planul de activitate creat. Incepem cu realizarea primului punct din plan. Cu cat terminam mai repede primul punct, cu atat vom putea trece mai repede la al doilea punct şi in ritmul acesta vom ajunge sa vedem ca scopul nostru este deja este realizat. Ce poate fi mai frumos, decat un vis realizat?!;
7. Sa realizam in fiecare zi cate ceva din planul stabilit. Trebuie ca in fiecare zi sa ne impunem sa lucram la punctele stabilite în plan. Fiecare noua zi trebuie sa fie cat mai aproape de realizarea scopului. Cu pasi mici poti realiza fapte marete!
Cineva spunea ca drumul spre realizarea scopului este greu, dar mentinerea directiei deja incepute spre acest scop este cu mult mai usor.
Daca ar fi, insa, sa vorbim despre scopul vietii?
Este un subiect profund, indelung dezbatut. Fiecare individ de pe Pamant a existat si exista, cu un scop. Indiferent daca o stii sau nu, TU ai un scop.
Sa luam un exemplu pentru a ilustra de ce scopul este atat de important, atata timp cat traim. Sa presupunem ca de mic copil, ti-ai dorit sa stii sa canti la pian pentru ca mai apoi sa devii un mare pianist. Chiar ai luat cateva lectii de pian si ai inceput sa iubesti cu adevarat ceea reprezenta cantatul la pian, dar undeva de-alungul vietii tale, ce se afla inca la inceput, parintii tai au intervenit impingandu-te catre o meserie de contabil, pentru asta credeau ei ca-i cel mai potrivit pentru tine, pentru viitorul tau.
Asa ca ai urmat sfatul parintilor si ai luat-o pe aceasta cale. Ai invatat bine si ai ajuns sa fii chiar bun in meserie, dar… tot te simti neimplinit. Acea dorinta de a fi pianist, un mare pianist, tot nu-ti da pace.
Ei bine, aceasta viziune, acest simtamant din inima, ar putea fi cheia ce va deschide usa si-ti va arata drumul spre scopul tau – acela de a incanta lumea cu muzica ta.
Daca nu gandesti pe termen lung, sansele ca tu sa ramai un contabil sunt, considerabil, mari. Dar daca decizi altfel, vei vedea deodata ca modul in care percepi timpul, se va schimba. Totusi, o poti lua incet, pastrand jobul actual, iar in paralel sa reiei lectiile de pian, sa-ti testezi un pic abilitatile. Daca primesti semnal pozitiv, iti vei organiza in asa fel timpul pe care-l ai disponibil pentru a-ti realiza scopul, cu viziunea lui proiectata undeva in viitor. Te vezi acolo?
Dar, daca nu va stiti scopul? Ce faceti atunci? E simplu, va faceti ce viitor doriti! Numai sa incepeti deja sa lucrati la el. Daca nu-ti stii scopul tau in viata, nu insemana ca nu esti pregatit sa nu ai scopuri. Ele vin de la sine.
Dumnezeu nu ne-a spus sa nu facem nimic. Foloseste-ti imaginatia si gandeste-te ca Dumnezeu ne-a dat creierul pentru a-l folosi. Se zice ca noi, oamenii, folosim mai putin de 5% din capacitatile creierului. Nu zic sa crestem la 6% dar avem abilitatea, libertatea, de a visa, de a ne imagina, de a gandi planuri marete luand in calcul toate posibilitatile, resursele.
Fiecare actiune este precedata intotdeauna de un gand. Ia-ti putin timp liber si viseaza! Viseaza, pur si simplu! Evadeaza din cotidian! Sa-ti mai spun ca-i si sanatos sa visezi?
Gandeste-te, de exemplu, la oamenii pe care ii poti ajuta in viitor. La familia pe care ti-o doresti si cum va fi stilul tau de viata in anii ce vor veni. Cum arata casa visurilor tale? Unde te vezi la un job? Sau, poate o sa ai un business al tau? Scopurile noastre fac echipa buna cu visurile noastre.
Mai gandeste-te la tine, putin. Nu, nu este vorba de egoism. Ci despre ce iti place sa faci. La ce te pricepi tu mai bine? Si sa nu spui ca-ti place sa dormi toata ziua. Toti fac gluma asta, la un moment dat, cand sunt intrebati ce le place sa faca.
Ai un talent? Esti sociabil, stii sa asculti oamenii, ii ajuti? Sau poate te pricepi la numere? Esti un bun organizator? Poate harul tau sunt ”cuvintele” si poti deveni jurnalist, scriitor, orator. Tu stii cel mai bine. Descopera-te!
Dupa tot ce am discutat mai sus sper sa va gasiti mai usor calea spre scop. Si mai sper sa incepeti sa percepeti importanta scopului in managementul timpului. Scopul este cel ce ne da energie si ne conduce in directia cea buna, fara doar si poate. Pay Atention To Yourself!
Succes!
surse:
the total man.com
wall-street.md
pexels.com