“Timpul este viata. Este ireversibil și de neinlocuit. A-ti irosi timpul inseamna a-ti irosi viata, dar a fi stapanul lui inseamna a fi stapanul vietii tale si a obtine cel mai mult de la ea” – Alan Lakein
Timpul este cu adevarat pretios. Timpul este viata. Tot ceea ce vei fi si ceea ce vei avea in viitor, se vor reflecta in functie de cum ai reusit sa iti tranzactionezi timpul. Altfel spus, timpul devine moneda noastra de schimb, folosita zi de zi, intangibila, primita in aceeasi cantitate, ca un salariu zilnic.
Practic, avem 24 de ore pentru a ne tranzactiona timpul, astfel incat sa ne construim viitorul pe care ni-l dorim. Practic, cumparam viitor cu timpul pe care-l avem la dispozitie.
In realitate, utilizarea eficienta a timpului nostru nu este doar despre a fi capabil sa faci mai mult doar ca sa poti ajunge la niste praguri de dinainte stabilite, ci este chiar despre managementul vietii.
Orice am face in viata necesita timp. Suna ca o ecuatie simpla, dar privita in profunzime, probabil suntem cu totii de acord ca putem gasi intotdeauna loc pentru a imbunatati modul in care gestionam timpul nostru. Important este sa constientizam asta, si sa vrem cu adevarat ca acest lucru sa se intample.
La orice pas pe care-l facem, pare ca NU mai avem timp!
NU avem timp să ne rezolvam task-urile la serviciu.
NU avem timp pentru a studia mai mult, asa cum ne dorim.
NU avem timp pentru a petrece mai mult ”quality time” cu familia.
NU mai avem timp nici macar pentru a ne satisface hobby-urile sau pasiunile.
Atunci, unde este timpul?
Interesant este faptul ca unele dintre cele mai mari personalitati, daca nu chiar majoritatea lor, au ajuns in varful acestui Succes datorita faptului ca au stiut sa-si creeze o cale spre el si sa o urmeze cat mai fidel.
Ei in orice moment, in orice perioada de timp au muncit pentru succesul lor, au ştiut cum să-şi gestioneze corect timpul, şi in momentul cand noi ne iroseam timpul, ei il foloseau pentru atingerea scopului lor.
Putem spune ca o persoana care isi gestionează corect timpul este o persoana realizata. Oricare din noi isi doreste asta, iar Brian Tracy care este un expert in gestionarea timpului, vine cu sfaturi în gestionarea corecta a timpului prin diferite instrumente, mecanisme şi metode.
Primul pas in gestionarea corecta a timpului propus de Brian Tracy în cartea „Managementul eficient al timpului” este sa intelegem ce ne dorim şi sa punem totul pe hartie. Scopurile sunt stabilite in baza principiilor şi valorilor personale. Fiecare om isi stabileste singur ce e mai important pentru el: familia, cariera, banii sau sanatatea.
Multe persoane cred ca pentru fiecare cel mai important lucru este ceea ce-si doreste sau ce viseaza, dar in realitate este ceea ce face propriu-zis. In momentul cand suntem pusi sa alegem unul din doua lucruri, vedem cu adevarat care este cel mai important lucru pentru noi.
Se spune ca, omul inainte de moarte cunoaste cu adevarat ce isi doreste. Un exercitiu bun pentru a-ti stabili scopurile este de a te testa, de a te intreba:
„Ce as face daca mi-ar ramane de trait numai 6 luni de zile?”
sau
„Daca as castiga un milion de dolari, ce as face cu el?” si, de a raspunde cu trei scopuri, in timp de 30 secunde.
Se considera ca raspunsul dat in 30 de secunde va fi acelasi cu cel dat in timp de 30 minute sau trei ore. Cea de-a a doua intrebare am folosit-o in discuţiile cu prietenii pentru a le dovedi faptul ca nu au scopuri stabilite dar doresc realizari mari. In plus, este foarte important ca raspunsurile la aceste intrebari sa fie scrise pe hartie, caci odata scrise, odata şi odata se vor realiza.
Sunt multe intrebari la care poti raspunde, dar scopul lor este unul singur, cel de a-ti arata pe ce cale mergi. Nu trebuie sa ne fie frica sa stabilim scopuri, trebuie sa stim ca daca cineva, a realizat deja ce si-a dorit, insemna ca si tu poti.
Conform unui proverb englezesc „N-are timp liber cel ce nu-l foloseşte!”. In timpul vietii irosim mult timp pentru lucruri neimportante şi omitem sa ne apucam de cele importante. Din aceasta cauza in lexicul nostru mereu sunt prezente frazele – ”nu ne ajunge timpul”, ”timpul este foarte scurt”, ”timpul trece repede”.
Timpul niciodata nu este scurt, el nu este corect gestionat de noi. Avem dorinte mari, dar nu construim calea spre implinirea lor. Avem oportunitati la orice pas, dar fiindca suntem dezordonati nu le putem aplica.
Mai multe despre managementul timpului si despre scopuri, intr-un articol urmator, iar in incheiere va las cu un scurt clip video cu 10 tips&tricks despre ce am vorbit mai sus.
surse:
the total man.com
wall-street.md
2 Comments
[…] ziceam si in primul articol, timpul niciodata nu este scurt. El nu este corect gestionat de noi. Avem dorinte mari, dar nu […]
[…] ziceam si in primul articol, timpul niciodata nu este scurt. El nu este corect gestionat de noi. Avem dorinte mari, dar nu […]