Dintr-o combinatie a mai multor factori, amestecata cu un pic de teama si dorinta intensa, ia nastere, de obicei, motivatia. La urma urmei, motivatia reprezinta batalia din capul tau, care-ti spune ”cred ca pot”, ”cred ca inca mai pot” si ”chiar o fac!”.
Din aceasta cauza vom dezvolta putin si vom vorbi in articolul de fata, despre: pastrarea concentrarii, dezvoltarea increderii si mentinerea directiei.
I. Cum sa te concentrezi mai bine
1) Nu mai gandi cu frica.
Majoritatea gandim negativ, defensiv, in locul gandirii pozitive. Suntem prea ocupati sa nu ne dorim ca lucruri sa ni se intample. Intr-un fel este normal si bine, dar nu exista nicio actiune asociata cu ”nu vreau sa se intample”. Nu te poti decide sa faci ceva pentru ca inca nu vrei sa faci acel ceva. Cu alte cuvinte, poti sta linistit pe canapea, sa nu faci nimic.
Frica este daunatoare din doua motive: te tine nemotivat si te oboseste, te seaca de puteri. De aceea, un obiectiv negativ nu te va face niciodata sa actionezi. Viata, traita in frica, nu-i viata. Te tine intr-o continua incordare si ingrijoare, in loc sa te lase sa actionezi dupa bunul plac. Nu ai cum sa fi motivat daca esti epuizat si intr-o perpetua incordare.
2) Traseaza-ti un obiectiv si propune-ti un plan pentru a-l atinge.
Esti ok, te-ai adus in faza in care gandesti pozitiv, dar trebuie sa stii ce-ti doresti cu adevarat. In loc de un sec ”eu nu vreau sa traiesc ca un om sarac, pe strazi, in adaposturi si intr-o stare de saracie lucie”, te gandesti de fapt la ”vreau sa am siguranta financiara!”. Minunat! Acum, care-i planul tau pentru a realiza acest lucru?
Ei bine, trebuie sa-ti creezi un plan in care sa-ti vina cat mai multe venituri. Asta implica un buget, poate chiar mersul la studii suplimentare sau la o extindere a afacerilor tale. Daca intr-adevar iti doresti asta, totul va veni de la sine, natural.
3) Propune-ti un singur lucru de realizat.
Daca iti propui mai multe lucruri de realizat iti va fi greu sa te tii de plan si te vei descuraja, vei ajunge sa nu te mai poti ocupa de unele dintre ele, le vei da deoparte spunandu-ti ca te vei ocupa mai tarziu de ele. Cu cat esti mai concentrat pe scopul tau cu atat sansele sa ajungi la el, cresc. Fa pasi marunti dar siguri. Daca obiectivul tau se intinde pe o perioada mai mare, fragmenteaza-l si obtine pas cu pas, mai sigur, rezultate excelente. Schimba si la tine ceva. Daca esti femeie, incepe un antrenament usor, pentru un tonus bun, schimba-ti machiajul si chiar garderoba. Te va ajuta sa iesi din rutina in care erai si iti va fi mult mai usor ca planul sa-ti reuseasca pe deplin.
4) Fa ceea ce faci, dar mai distractiv.
De acum indiferent ce faci, fie ca economisesti bani pentru o masina noua sau ca pur si simplu arunci o suma de bani pe nimic, fa-o intr-un mod placut, distractiv. Vei fi mai pozitiv si ce vei intreprinde de acum incolo, iti va fi mult mai usor. Daca vrei sa faci sport, stiind ca te ajuta, si nu-ti place sa alergi, ok, fa altceva! Kickboxing? Tenis? Este lumea ta si poti s-o modelezi dupa bunul plac astfel incat sa te simti bine, iar asta te va motiva si mai mult.
5, Citeste. Mult, putin. Citeste!
Auzi mai tot timpul mesaje motivationale, dar trec pe langa tine, nu le bagi in seama. Cum ar fi sa le si ”auzi”? Citeste si lasa mesajul lor sa ajunga la tine. Povestile oamenilor de succes (mai ales cele in care mesajul este simplu) ii da de gandit creierului tau si incepi sa te intrebi ”hei, nu exista niciun motiv sa nu pot face si eu asta!”. Deci, lasa Facebookul, opreste-te din a-ti mai urmari colegii din Generala, si fa ceva util. Povestile oamenilor de succes te pot inspira si motiva, chiar daca realizezi ca nu poti reusi ceea ce au realizat unii dintre ei. Scoate elementele pozitive din povesti si lasa competitivitatea sa iasa din tine pentru a realiza lucruri de care nu erai in stare pana acum sa le realizezi.
6) Recompenseaza-te! Ofera-ti premii.
Sa fim sinceri, rezultatele nu vin chiar atat de repede pe cat ne-am dori. Este nevoie de ani pentru ca banii dintr-o noua afacere, sa incepa sa vina, asa cum trec cateva luni pana pierzi kilograme atunci cand tii o dieta de slabit. De aceea ai nevoie sa-ti gasesti un echilibru interior pentru a nu te demotiva. Pentru a depasi aceste mici obstacole… da-ti recompense! Viata, cel mai probabil, nu ti le va da de la ea atuci cand vei vrea tu, asa ca de ce sa nu ti le dai singur? Cand realizezi cate ceva, in pasi mici, ofera-ti un premiu. Pentru orice motiv vrei. Ai terminat de citit o carte? Ai reusit sa ajungi la niste intalniri programate in ciuda traficului? Ai alergat azi, mai mult decat ieri, si ti-ai imbunatatit timpul pe aceeasi distanta alergata? Premiu!
Va urma.
sursa:
wikihow.com
foto: pixabay.com
3 Comments
[…] inca de cand era in pijama de dimineata. Are rezultate frumoase, are un salariu foarte bun, motivant – cum se spune, asa frumos si in anunturile de angajare – dar nu intelege ce se […]
[…] sa te automotivezi (II) (continuarea primei parti a articolului postat in […]
[…] Cum sa te automotivezi (II) (continuarea primei parti a articolului) […]