Trebuie sa recunoastem ca de cele mai multe ori ne surprindem in ipostaze multitasking: in timp ce mancam, aruncam un ochi si pe smartphone, tableta sau laptop sau in timp ce conduci (ceea ce e total gresit) sa ”te dai” pe retelele de socializare intre doua stopuri, ori sa stai cu ochii pe navigatorul care-ti spune ca ai gropi in fata, prieteni in apropiere sau vreun politist care-ti face cu ochiul in numai 200 de metri. Hmm…
Recunosc si eu ca ma ia valul in timp ce ma uit la un serial, cu o mana mai dau un swipe pe smartphone, cu o alta duc paharul de suc la gura, iar cu alta…. stai ca nu am decat doua maini! Las paharul, nu smartul, si pe tableta de langa mai pun la upload cateva fisiere in cloud.
Dupa care, imi fac un sandvis-doua in timp ce ascult, tragand putin si cu ochiul, un clip de tip ”HOW TO” sau ”10 Things” pe YouTube, ca nu cumva sa avem timpi morti si sa nu folosim eficient fiecare minut. A, sa nu uitam de masina de spalat! Duc astfel multitaskingul la alt nivel? 🙂
Asa si la job, nu-i asa? Din cauza de taskuri peste taskuri, unele mai urgente, altele importante, altele si mai importante pentru ca, na, de-asta s-au inventat gradele astea de importanta, ca sa le faci cumva fata. Sau nu. 🙂
In timpul acesta nu uita – oricum in caz ca uiti ai reminder pe smartphone, daca nu cumva ai uitat sa setezi unul – ca trebuie sa-ti platesti si facturile, taxele, sa-ti iei cafeaua aia buna to Go, sa nu uiti sa iei copilul de la gradi sau scoala, sa mananci, sa bei si niste apa ca azi ai baut numai sucuri dubioase, sa mai privesti si cerul, sa mai dai un Like, sa mai urezi un La Multi Ani unor prieteni atat de apropiati incat nu ai mai avut timp pentru a-i mai vedea decat prin retelele de socializare, sa faci planuri de vacanta, sa mai faci ceva si pentru sufletul tau, sa cumperi lucruri noi, sa iubesti, sa respiri, sa mai faci o fotografie, doua, trei etc. Multitasking cat cuprinde!
Cat de multitasking esti? Mai poate creierul tau sa proceseze atat de multe taskuri? Pana si gageturile din ziua de azi au un buton care le sterge toate taskurile (aplicatiile din fundal) pentru ca la un moment dat vor incepe sa sacadeze, sa se blocheze si sa te lase ”cand ti-e lumea mai draga” si aveam mai multa nevoie de ele.
Ai un business? Esti antreprenor? Vrei sa le faci pe toate si cat mai bine. Poate ca o perioada rezisti dar pana cand vei putea rezista asa? De ce sa nu te bucuri, sa faci cu placere business-ul pe care l-ai inceput? Fa lucrurile pe care esti nevoit sa le faci, in rest ia-ti ajutoare. Angajeaza oameni noi care sa faca lucrurile pe care le faceai tu, pentru ca sigur o pot face mai bine decat tine care nu ai timp de toate si incepi sa faci lucurile fortat si pe jumatate, din lipsa timpului.
Externalizeaza daca nu vrei sa angajaezi. Sunt destul de multe firme sau oameni care pot lucra ”remote”, de la distanta, fara a fi efectiv langa tine tot timpul. Ai nevoie de ei si ei au nevoie de tine. Impreuna puteti realiza lucrurile pe care ti le doresti, castigand timp mai mult pentru tine.
Time is Money, stiu, dar nu cumva-i cel mai pretios lucru cand te uiti in spate si observi ca in anii ce au trecut ai muncit atat de mult incat ai uitat sa mai si traiesti cu adevarat? Sa creezi amintiri, sa fi tu cel cu aspiratii si scopuri bine definite, sa razi, sa simti?
Creierul nostru nu e facut sa suporte atat de multe sarcini deodata oricat ne-am dori. Studii recente (studiu condus de Dr. Glenn Wilson, psihiatru la King’s College London) au aratat ca cei care lucreaza si sunt distrasi de apeluri telefonice, mailuri sau alte mesaje text, sufera de o pierdere a unei parti importante a IQ-ului decat o persoana care fumeaza marjuana, de exemplu.
Masurand asta in timpul unei zille normale de munca (cu multitasking) s-a dovedit faptul ca IQ-ul unei astfel de persoane poate scadea cu pana la 15 puncte la barbati si cu pana la 5 puncte la femei, echivalentul unei nopti nedormite, pracitc. De unde tragem concluzia ca tot femeile ”cad in picioare” si la studiul asta. 🙂
Solutia este simplificarea perioadelor de munca efectiva. Multitaskingul este o problema! Tine minte ca fluxul de sange din creier nu poate furniza o alimentare optima pentru intregul creier, dintr-o data. Putem activa numai parti mici ale creierului, directionate si numai in anumite momente distincte!
Deci, multitasking sau singletasking?
photo credit: pixabay.com