Comunicarea intre oameni este esentiala in orice punct sau aspect al vietii, cu atat mai mult cand sunt implicati intr-un business si este nevoie ca mesajul transmis sa fie corect inteles de catre receptor. O slaba comunicare poate avea repercursiuni negative asupra business-ului mai ales cand apar frustrari de tot felul, intalniri in care nu se discuta ceea ce s-a anuntat, rezultate care intarzie sa apara atat la nivel de echipa cat si la nivel individual etc. totul ducand, in final, la evenimente neprevazute, cum ar fi demisiile neasteptate.
Pentru o comunicare eficienta este nevoie insa de ceva mai multa atentie si implicare, cat si de unele sfaturi ce ar fi bine sa si le insuseasca cei ce stiu ca stau destul de prost la capitolul acesta. Oricum ar fi, un curs de comunicare este binevenit intotdeauna, dar pana la el sa vedem cateva sfaturi prezentate de cei de la Livehack.
Indiferent cu cine discuti, inca de la inceput exprima-ti aprecierea fata de cel care si-a facut timp sa discute cu tine, pentru ca, nu-i asa, timpul este unul dintre cele mai pretioase lucruri si este indicat sa ne aratam recunostinta fata de cel care si-a oferit din timpul lui pentru a avea o discutie. Nu trebuie sa faci din asta un adevarat show, este de-ajuns doar sa aduci vorba si sa spui cateva cuvinte bine alese ce te vor propulsa intr-un bun raport cu persoana in cauza.
Urmeaza o calea a discutiei care sa se duca pana la un nivel cat mai personal, uman, gasind subiecte de discutie generale dar de interes comun (hobby-uri, activitati sportive, copii, muzica etc.) chiar daca sunteti intr-o discutie profesionala. Leaga-te cumva si de aceste aspecte pentru a avea o conversatie cat mai relaxata si creativa, premise excelente pentru rezultate bune.
Sa-ti mentii o atitudine pozitiva in cadrul discutiei poate fi cruciala pentru rezultate. Imagineaza-ti o discutie in care negativismul tau acapareaza intreaga conversatie, ce va face partenerul tau de discutii in acest caz? Se va inchide si nu va mai participa activ la discutia voastra daca ii sunt aduse critici sau daca se merge pe o atitudine negativa ce nu face altceva decat sa distruga raportul creat intre voi.
Desi ne place sa ne spunem clar si raspicat cand stim ca avem dreptate, ar fi indicat ca acest lucru sa fie facut cu grija, neagresiv. Exista o linie destul de fina ce nu trebuie trecuta, adapteaza-ti tonul la o discutie calma ce va fi in avantajul amandurora.
Inainte de a incepe discutia trazeaza-ti un target, catre ceea ce doresti sa obtii in urma discutiei. Stiindu-ti obiectivele vei reusi sa duci discutia, sa ramai cat mai aproape de subiectul care te intereseaza, in final atingandu-ti scopul. Ce speri a rezolva dupa discutie? Vrei sa rezolvi un conflict, sa iti oferi ajutorul sau sa pui bazele unei colaborari intr-un proiect interesant?
Nu uita ca ai nevoie si de un “eye contact” permanent cu partenerul tau de discutie. Nu intrerupe, fii politicos. Nimanui nu-i place sa fie intrerupt, oricat ai incerca sa duci discutia pe un alt fagas, probabil vazut din perspectiva ta. Inceraca sa intelegi, vazut si din perspectiva celuilalt astfel incat impreuna sa realizati lucruri constructive.
Fii atent in permanenta la limbajul corpului, iti poti da seama cu usurinta daca discutia merge in directia potrivita. Atunci cand o discutie nu aduce nimic productiv esti distras de orice, se instaleaza o plictiseala vizibila, apare cascatul iar contacutl vizual al interlocutorului se pierde. Cand se intmapla una ca asta, schimba subiectul discutiei sau amana discutia pentru altadata.
Confirma-ti ca ceea ce ai comunicat partenerului de discutie, a fost pe deplin inteles, pentru ca cel mai adesea un simplu dat din cap, “DA”, nu insemana ca s-a inteles ceea ce s-a transmis. Pentru ca o discutie sa fie productiva este necesar ca atat tu cat si partenerul de discutii sa va confirmati unul altuia ca totul este ok intre voi, ca ati inteles ceea ce ati discutat.
Este important sa se stie ce urmeaza dupa. Cu deadline-uri, responsabilitati si asteptari. Daca este relevant, se pot admite acorduri scrise sau orice alte documente care v-ar ajuta sa realizati ceea ce v-ati propus, eventual chiar pentru a nu se ajunge ulterior la ne intelegeri.
Intotdeuna incearca sa inchei o discutie intr-o maniera cat mai prietenoasa, multumindu-i partenerului inca o data pentru timpul acordat. De asemenea, exprima faptul ca ai inteles ceea ce ati discutat si ca pretuiesti timpul petrecut impreuna. O comunicare eficienta, productiva este bazata pe respect, valori, o vizibilitate excelenta si claritate. Daca tot ceea ce am “povestit” mai sus va fi pus in practica, rezultatele bune vor veni negresit.
photo credit: pixabay.com