Simti cumva ca ti-a expirat timpul la job? Simti ca nu te mai integrezi, desi ii cunosti pe toti si te-ai simtit bine alaturi de ei? Nu mai esti acela/aceea cu jobul perfect si sefi ”de treaba”? Nu mai esti TU, la munca? Atunci, te-am gasit, pentru ca in prezentul articol despre tine voi vorbi.
A fost odata ca niciodata, cand printul/ printesa se dadea jos din pat si alerga spre job, fie calare pe un cal, fie pe jos sau cu trasura ”in comun”. Oricum ar fi fost, pluteai spre job. Era acea Chemare, simteai ca toti te vor primi cu bomboane de ciocolata si aplauze.
In realitate, acum dupa acea perioada de poveste, nu-ti mai vine sa te dai jos din pat ci iti doresti cu toata fiinta sa te duca cineva cu patul, daca s-ar putea, pana la job. Sa iti mai amintesc ca toate fețele celor cu care te intalnesti de dimineata in autobuz, metrou sau tramvai ti se par mai acre decat cea mai murata varza? Si asa te simti si tu: varza! O varza murata care trebuie neparat sa se duca in locul ala in care…
Simti si acel nod in gat, nu? Te strange cumva in capul pieptului ca si cand o forta nevazuta ti-a pus un ghem de blana, dar din plumb? Ei bine, suferi de ”lehamite de job”. 🙂
Toata ziua, la munca, ai inceput sa iti gasesti fericirea printre postari funny de pe facebook sau instagram: catelusi ce nu vor sa manance tort, pisicute ce sar pe capul stapanilor, capcane intentionat facute pentru sefi (ah, astea te ating cel mai bine la ”corason”); vanezi toate mailurile cu tot felul de pps-uri si bancuri (daca sunt cu sefi, si mai bine).
Ai ajuns ca pauza de cafea sa-ti fie fericirea suprema, iar automatul ti-e Nirvana. Inainte nici nu fumai, dar acum cand stii ca poti avea pauza ta de tigara, te-ai apucat si de fumat, numai sa nu mai fi printre hartii, birouri, mailuri si alte informari. Te straduiesti din rasputeri sa iti faci treaba desi si ti se pare fenomenal de greu orice nimic. Iti imaginezi lucruri. Crezi ca toti sunt la fel ca tine, ca isi urasc jobul si ca seara cand ”spargi usa” impreuna cu ei, simti ca ai scapat. Pana a doua zi, cand o iei de la capat.
A merge la job doar pentru a trai in week-enduri si concedii, nu este ceea ce ne caracterizeaza. Chiar daca ai un job in care banii vin in cantitate suficienta si esti in continuare nefericit, trist, descumpanit, fara chef de viata, nu e bine. Nu asta este scopul tau. Pune-i Stop! Ofera-ti Schimbarea.
Te deranjeaza cand te intalnesti cu prietenii, in week-end si fiecare povesteste cate ceva funny de la locul de munca, cum a iesit dintr-o situatie stanjenitoare sau ca a fost promovat datorita rezultatelor. Pare ca fiecare si-a gasit locul, numai tu nu. Ii privesti, te privesti pe tine, iesi din cercul vostru si privesti de undeva din afara. Da, tu esti persoana aia nesuferita din grup care nu-i mai suporta pe ceilalti, care se uita chioras si nu mai rade cum o facea odata. Nici macar nu mai zambeste.
Incepi sa ii invidiezi un pic si iti pui intrebari: dar ce au ei, si eu n-am? Cu ce am gresit sa merit asta? Cu ce sunt ei mai buni decat mine? Si eu am vise, eu de ce nu am norocul lor? Chiar nu pot face nimic?
Desigur ca exista si varianta in care-ti cauti un job bun. Jobul ala care te va completa. Este greu de gasit, sunt constient. Mai ales cand te grabesti spre el si simti ca timpul nu lucreaza deloc in avantajul tau. DAR banii trebuie sa vina caci altfel nu se poate. Bati palma! Cat de rau poate fi? Inca de la interviu ai promis ca esti asa cum a visat angajatorul si ca esti o persoana mai flexibila decat orice gimnasta, ca te adaptezi usor cu noul colectiv iar lucrul in echipa este tot ce ai visat vreodata. Acum, dupa ceva timp petrecut acolo, cu noul job parca nu mai poti gandi ca la inceput, nu? Incepi sa regreti ca ai ales sa faci asta, sa fi asa, sa te duci in locul acela in fiecare zi. Tot nu te simti o persoana implinita, nu-ti place ce faci si nu iti simti locul acolo.
Ce este de facut? Pastreaza-ti orizonturile deschise. Foarte deschise! Nu renunta sa visezi pentru ca optiunile tale nu se incheie niciodata. Continua sa cauti ceea ce ti se potriveste, chiar daca acum esti angajat(a) la prezentul job. Gandeste-te ca acest job a venit cand aveai nevoie de bani si ca ai fost norocos(a) sa-l ai ”la fix”. Cauta prin social-media, pe site-urile de recrutare, mergi la interviuri, da ”sfoara-n tara” printre prieteni si cunostinte. Daca esti angajat(a) nu insemana ca nu esti liber(a) sa faci ce vrei. Totul cu masura, insa, astfel incat sa nu se afle ca vrei sa pleci din prezentul loc de munca.
In incheiere, nu-mi ramane decat sa-ti urez mult succes in cautarea jobului mult-visat. 🙂