Introvertit sau extrovertit? Intalnim des acest tip de persoane dar nu stam niciodata sa le categorisim, decat daca ne dorim asta. De cele mai multe ori le luam asa cum le vedem, fara a ne gandi prea mult. Lasand deoparte persoana introvertita (subiect pentru un viitor articol) astazi voi vorbi putin despre persoana extrovertita.
Prin definitie, ”extrovertit” desemneaza o persoana care poate socializa usor mai ales in mediile neoficiale. Daca ar fi sa vorbim din punct de vedere psihologic, extrovertitul este o persoana preocupata de realitatile practice ale vietii in general, si mai putin atenta la ea insasi (emotii, sentimente, trairi interioare etc.).
Pentru ea viata sociala este mult mai importanta. Practic traieste, prin aceste iesiri cu prietenii sau in cercuri in care-si face prieteni cu usurinta. Acest tip de persoana reuseste sa se adapteze foarte usor la un mediu de lucru nou sau la un job nou. Pentru o persoana extrovertita este usor sa-si schimbe jobul, numai si prin faptul ca se poate adapta usor noilor colegi, ceea ce o face nestatornica uneori (functie de individ) fiind unul din punctele minus pentru un angajator ce-si doreste o persoana pe termen lung, in business.
Cand intalnesti o astfel de persoana, iti dai seama din prima, de la primele vorbe rostite, din atitudinea sa. Extrem de sociabila si cu bune capacitati de comunicare, as putea sa spun, remarcabile. Adora sa fie in centrul atentiei, sa capteze si sa atraga privirile celor din jur, oriunde ar merge. Diferente sunt, bineinteles, de la o persoana la alta.
Unele persoane se obisnuiesc repede cu mediul in care sunt, altele au nevoie de un timp mai indelungat. Rareori au inhibitii si sunt chiar exagerat de entuziaste, fiind acele persoane pozitive de pe la tot felul de adunari sociale. Sunt, oarecum, fara voia lor, cele care dau tonul discutiilor, gasind subiecte cand lumea pare plictisita sau fara vlaga. Asa ca daca aveti vreun eveniment (monden, workshop, intalniri cu teme sociale etc.) de organizat, incercati sa gasiti acest tip de persoane, pentru a avea sanse mari de reusita.
Prin natura lor, persoanele extrovertite, au avantajul ca pot profita de orice oportunitate aparuta pentru a scoate tot ce-i mai bun, mai ales ca nu-si pun intrebari de genul ”oare ce o sa se intample daca?” sau ”dar daca?”. Asta vine ”la pachet” cu puncte slabe, uneori negative.
Din cauza ca vorbesc ”pe repede, inainte” si nu-si cantaresc vorbele, e posibil sa jeneze in anumite discutii, fara sa-si dea seama, mergand pana la ofense, dar fara intentie, pentru ca asa-i felul lor de a fi. E greu sa-i intelegi cand tu nu esti asa si poti trece peste, pentru ca dincolo de aceste ”mici defecte”, cu ei nu te plictisesti niciodata. Au tot timpul glumele la ei si le vin atat de natural incat nu fac decat sa destinda atmosfera, fara pic de artificial.
Extrovertitii, din punct de vedere al aportului adus in sfera meseriilor, pot deveni oameni de vanzari foarte buni, manageri priceputi, team leaderi sau chiar politiceni. Si asta, mai ales, datorita energiei lor si ca par tot timpul… neobositi. Insa, atunci cand plictiseala sau sentimentul de singuratate vine peste ei, pot duce la comportamente distructive, doar si pentru a sparge monotonia. Faptul că au tendința de a vorbi mai intai, apoi de a gandi, poate duce apoi la regrete.
Ei au nevoie să gaseasca si activitati „singuratice“ – exerciții fizice, sa asculte muzica, sa lucreze afara. Activitatile solo nu le vin manusa extrovertitilor, dar ei pot gasi in lectura un mod placut de a petrece timpul, de a se relaxa.
La locul de munca, extrovertitii se pot simti ingraditi daca nu vor avea persoane cu care sa interactioneze. Lucrul cu publicul, in care sa aiba multe ocazii in care sa se exprime, sa ofere consultanta, ar putea fi un loc ideal pentru multi dintre ei.
Dar asa cum pot fi foarte buni angajati, asa pot atrage unele indoieli, priviri circumspecte din partea sefilor care pot vedea angajatul extrovertit care ”sta de vorba, socializeaza”, in loc sa munceasca, desi de cele mai multe ori li se pare simpatic cand mai stau la o cafea.
Gasind locul potrivit, in cadrul jobului, o astfel de persoana poate aduce multe beneficii business-ului din care face parte, avand in vedere ca are practic niste resurse native care nu pot fi cultivate sau invatate, decat intr-o mica masura, devenind astfel angajatul perfect.