Au inceput discutiile. Nu de acum, ci de ceva timp incoace. Sa lucram 6 ore pe zi, in loc de cele 8 ore, pe care majoritatea le lucram sau le-am lucrat, ajungand in unele cazuri si pana la 12 ore pe zi, dar asta este o alta poveste pe care am adus-o in discutie AICI pe Blog.
Se prevestea cu multi, multi ani in urma, vreo 85 la numar, prin economistul John Maynard Keynes, ca prin 2030 vor munci numai 15 ore pe saptamana cei care vor fi un fel de ”workoholics”.
Cum suna asta? Sa lucrezi numai 15 ore pe saptamana? Pai, numai trei ore pe zi? Practic ai putea ”baga” o zi de 15 ore si te-ai scos pe toata saptamana. ☺
E mult, e putin? Depinde de jobul pe care-l desfasori pana la urma. Daca programul tau este de 8 ore si esti platit pentru 8 ore, esti nevoit sa stai la program chiar daca ”freci duda”. Pana la urma, si banii sunt mai buni daca sunt… mai multi, nu? Dar daca ar fi la fel de multi, insa castigati pe un timp mai mic petrecut la munca?
”Sa stai la program” este un fel de a spune. Unii chiar stau, la propriu, in timp ce altii muncesc. Probabil ca sunt joburi in care-ti poti face treaba rapid, in numai… 3 ore, restul de 5 ore fiind timp pierdut, dilatat la maximum, ca sa iasa ”programul zilnic”.
Dar prefer sa nu vorbesc de programul de trei ore care probabil va fi (sau nu) peste 14-15 ani. O sa vorbesc totusi de programul de sase ore vs. programul de 8 ore, pentru ca acest program de 6 ore de lucru pe zi a fost acceptat ca experiment in Suedia.
Chiar daca e in faza de proiect, nu cred ca va mai trece mult timp pana va fi implementat daca va da rezultate. Iar, de aici pana la raspandirea lui la o scara din ce in ce mai larga, nu va mai fi decat un pas. Hai, doi-trei, dar sunt sanse mari sa se intample.
Deja in Romania se vorbeste de vestita ”zi scurta” pe care o au in general angajatii din sistemul bugetar. Acea ”fericita” zi de vineri, cand nu mai gasesti deschis la ghisee dupa orele 14. Asa a inceput si in Suedia. Nu, nu ca la noi cu ziua de Vineri, dar tot in sistemul de stat.
Numai ca 6 ore in fiecare zi din saptamana de Luni pana Vineri. Nu se zice nimic de week-end, dar probabil ca ramane liber. Desigur ca, dincolo de productivitatea crescuta a oamenilor implicati, se vorbeste si de o scadere a costurilor, dar cert este ca da rezultate. Mergand pana la faptul ca firme private au adoptat si ele acest sistem de 6 ore de munca si se pare ca vom mai auzi de aceasta norma de lucru.
Ce au facut cei din privat? Au redus timpul si numarul sedintelor si au fost mai stricti cu angajatii pentru a nu mai petrece timp pe retelele de socializare. Totul pentru o mai buna productivitate a omului implicat, cat si pentru a fi mai… fericit. Cum? Adaugand si castigand timp pretios pentru a fi ”cheltuit” cu familia, cu hobby-urile, prietenii, cu viata de dupa munca, in general.
Conceptul de management al timpului capata, practic, noi conotatii si tinde sa devina un real instrument cand esti oarecum presat de timpul de lucru, dar adaptarea la noul sistem este doar o chestiune de timp. Sa nu uitam ca sunt si joburi part-time, joburi cu 4 ore lucrate sau chiar cu 6 ore.
Se lucreaza in week-end mai mult pentru a compensa cu numarul maxim de ore de lucru sau nu. Depinde job, de angajator si de fiecare individ in parte. Am observat ca, intotdeauna, un om angajat part-time este mult mai energic, are o atitudine mai pozitiva si zambeste mai mult, in comparatie cu unul ce sta poate mai mult de 8 ore la munca (includem si timpul petrecut inainte de program si timpul de dupa, deoarece intotdeauna se ajunge mai devreme si se pleaca mai tarziu de la munca, in majoritatea cazurilor).
Este si normal ca oboseala sa isi spuna cuvantul dupa 8-9 ore de lucru, plus timpul petrecut pe drumul spre casa cu transportul, fie in comun, fie personal, care este un timp pierdut prin intersectii blocate si semafoare nesinconizate. Dar asta este o cu totul alta poveste care capata proportii monstruoase odata cu revenirea tuturor din concediile de peste vara.
Oricum ar fi, pana la urma, viitorul suna din ce in ce mai interesant si numai timpul poate spune ce se va intampla cu adevarat. Rabdare sa avem, sa observam, sa ne adaptam, sa experimentam si sa lucram dupa noile tendinte, daca ”minunatul” program de 8 ore – inventat acum peste 150 de ani, si care inlocuise la randul lui un alt program de 15-16 ore de munca lucrate (in plina industrializare) – va fi inlocuit cu cel de numai 6 ore.
Iar in 2030, bineinteles, la programul ”normal” de 3 ore. ☺
Succes!
photo credit: pexels.com