Politica de confidențialitate

Informare privind prelucrarea datelor cu caracter personal

Această Informare privind prelucrarea datelor cu caracter personal este actualizată periodic; ori de câte ori vom face o modificare, o vom afișa pe site-ul nostru web www.mindcode.ro și vă vom anunța.

Data ultimei actualizări: iunie 2018

Modul de utilizare al acestei informări

În această informare, explicăm modul în care procesam, inclusiv colectăm, utilizăm, facem schimb de și protejăm datele dvs. cu caracter personal, atunci când utilizați produsele și serviciile noastre, precum și site-ul nostru web.

Cine suntem

Suntem S.C. Mindcode S.R.L. În această Informare privind prelucrarea datelor cu caracter personal:

  • „noi/al nostru” înseamnă S.C. Mindcode S.R.L.;
  • „terță parte” înseamnă altcineva decât noi sau dvs.

Sediul nostru social este situat la adresa Sat Ostratu, Comuna Corbeanca, B-dul Paradisul Verde nr. 12, Cartier Paradisul Verde, camera 1, etaj 1, Județul Ilfov, România.

Cod Unic de Înregistrare 33789220, înregistrată la Registrul Comertului cu nr. J23/3282/2014

Numărul nostru de telefon este 0729.038.968, iar adresa de e-mail la care ne puteți contacta este contact@mindcode.ro.

Cum ne puteți contacta

Opinia dvs. este importantă pentru noi – dacă aveți întrebări cu privire la Informarea privind prelucrarea datelor cu caracter personal, ne puteți trimite un e-mail folosind formularul de asistența de pe site-ul nostru www.mindcode.ro/contact. Puteți contacta responsabilul cu protecția datelor direct prin e-mail la adresa contact@mindcode.ro sau prin poștă sau curier la adresa Sat Ostratu, Comuna Corbeanca, B-dul Paradisul Verde nr. 12, Cartier Paradisul Verde, camera 1, etaj 1, Județul Ilfov, România.

Elementele de bază

Datele cu caracter personal pe care le colectăm cu privire la dvs.

Mindcode și-a luat angajamentul să vă respecte viața privată. Luăm în serios protecția datelor, securitatea și conformarea cu legislația privind protecția datelor cu caracter personal și a vieții private.

Informațiile pe care le colectăm cu privire la dvs. și modul în care le colectăm pot varia în funcție de produsele și serviciile pe care le utilizați și la care subscrieți, modul în care ați utilizat produsele și serviciile și modul în care ați interacționat cu Mindcode chiar dacă nu sunteți client, sau ceea ce am obținut de la o terță parte care avea permisiunea de a face schimb de informații cu noi.

Mindcode va prelucra datele dvs. cu caracter personal în baza următoarelor:

  1. Executarea sau încheierea contractului cu dvs. și pentru a da curs solicitărilor dvs. Acest lucru ne permite să vă emitem factura în funcție de serviciile sau/și produsele pe care le-ați ales.
  2. Interesele comerciale legitime ale Mindcode, de exemplu, prevenirea fraudelor, menținerea securității rețelei și serviciilor noastre, marketing direct și îmbunătățirea serviciilor noastre. Ori de câte ori ne bazăm pe acest temei juridic pentru a prelucra datele dvs., evaluăm interesele noastre comerciale pentru a ne asigura că acestea nu prevalează asupra drepturilor dvs. În plus, în unele cazuri aveți dreptul de a vă opune acestei prelucrări. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să consultați secțiunea Drepturile Dvs. din această informare.
  3. Conformarea cu o cerință legală imperativă, inclusiv, de exemplu, cerințe contabile și fiscale, care fac obiectul unor politici interne stricte (cum ar fi perioadele de păstrare), proceduri, și dreptul dvs. de a restricționa utilizarea datelor proprii, care controlează obiectul serviciilor de asistență juridică ce vor fi prestate; sau
  4. Consimțământul pe care îl acordați atunci când Mindcode nu se bazează pe alt temei legal. Consimțământul poate fi retras în orice moment.

Vom colecta datele dvs. cu caracter personal atunci când, de exemplu:

  • Cumpărați sau utilizați oricare dintre produsele și serviciile noastre;
  • Vă înregistrați pentru un anumit produs sau serviciu;
  • Vă abonați la buletine informative, alerte sau alte servicii oferite de noi;
  • Ne contactați prin diverse canale, sau ne solicitați informații în legătură cu un produs sau serviciu;
  • Luați parte la o competiție, tragere la sorți sau studiu;
  • Vizitați sau navigați pe site-ul nostru;
  • Ați acordat permisiunea altor societăți, cum ar fi partenerii noștri comerciali sau asociații noștri, precum și unor terți furnizori sau contractanți ai noștri, să facă schimb de informații cu noi cu privire la dvs.;
  • Atunci când datele dvs. cu caracter personal sunt publice; sau
  • Sunteți clientul unei activități comerciale pe care o achiziționăm.

De asemenea, colectăm informații de la anumite organizații, dacă este cazul și în măsura în care avem temeiuri legale în acest sens. Acestea includ agenții de prevenire a fraudelor, anuare comerciale, agenții de calculare a facturii și prestatori de rețea conectată. Utilizăm cookie-uri (fișiere text de mici dimensiuni stocate în browser-ul dvs.) și alte tehnici cum ar fi web beacons (fișiere de tip imagine mici, transparente utilizate pentru a urmări mișcările dvs. pe site-ul nostru). Pentru detalii suplimentare în acest sens și în legătură cu modul de a opta pentru pentru renunțarea la acestea, vă rugăm să consultați secțiunea Politică cookies pe site-ul nostru.

Tipurile de informații pe care le putem avea sunt, dacă este cazul:

  • Numele, adresa, codul numeric personal, documentul de identitate, numărul dvs. de telefon fix și/sau mobil, data nașterii, sexul și adresa de e-mail;
  • Informații privind cardul dvs. de credit sau de debit, informații privind contul dvs. bancar și alte informații bancare – de exemplu, va trebui să ne dați aceste informații atunci când faceți plata pentru serviciile noastre. Vom colecta datele necesare pentru prelucrarea unei plăți ori de câte ori faceți o achiziție;
  • Contactul dvs. cu noi, cum ar fi o notă sau înregistrarea unui apel pe
  • care l-ați făcut către unul dintre centrele noastre de contact, un serviciu de Live Chat, un e-mail sau o scrisoare transmise sau alte evidențe ale unui contact cu noi;
  • Informații privind contul dvs., cum ar fi datele plăților datorate sau primite, numerele de cont sau alte informații în legătură cu contul dvs. sau care sunt incluse în My Account;
  • Informații privind legitimitatea accesului – vom colecta parole, indicii și informații de securitate similare utilizate pentru autentificare și accesul la conturi și servicii;
  • Preferințele dvs. pentru anumite produse, servicii și stil de viață atunci când ne spuneți care sunt acestea sau atunci când presupunem care sunt, în baza modului în care utilizați produsele și serviciile;
  • A se vedea secțiunea Politică cookies pentru detalii privind ceea ce colectăm utilizând cookie-uri, web beacons și alte tehnologii, inclusiv date privind reclamele;
  • Informațiile pe care le obținem din alte surse, cum ar fi agenții de credit, agenții de prevenire a fraudelor, precum și de alți furnizori de date. Acestea includ date demografice, date referitoare la interese, precum și comportamentul la navigarea online.
  • Pentru îmbunătățirea serviciilor oferite, convorbirea cu consultanții noștri ar putea fi înregistrată și transcrisă în format text. Dacă sunteți de acord să autorizați înregistrarea și transcrierea, continuați apelul cu consultanții noștri. În cazul în care nu doriți acest lucru, vă rugăm să închideți apelul și să ne contactați prin celelalte mijloace de comunicare astfel cum sunt prezentate in prezentul document.
  • Pentru programul de loialitate constând în oferirea unor avantaje, reduceri, discounturi pentru recompensarea fidelităţii clientului.
  • De asemenea, vom obține informații în legătură cu modul în care utilizați produsele și serviciile noastre, cum ar fi nivelul serviciilor care vi se prestează – de exemplu, probleme întâmpinate și alte evenimente care pot afecta serviciile noastre;

Cum utilizăm datele dvs. cu caracter personal

Vom utiliza datele dvs. cu caracter personal în următoarele scopuri:

1. Pentru prestarea serviciului nostru

Prelucrarea comenzii dvs. și furnizarea produselor și serviciilorsau/și produselor dorite:

  • Pentru prelucrarea produselor și serviciilor pe care le-ați achiziționat de la noi, precum și pentru a vă ține la curent cu evoluția comenzii dvs.;
  • Pentru a vă furniza produsele sau serviciile relevante. Aceasta include alte servicii care nu sunt incluse în contractul cu dvs., sau pentru a vă contacta cu mesaje privind modificări ale produselor sau serviciilor.

Facturare și relații cu clienții:

  • Pentru a vă factura pentru utilizarea produselor și serviciilor noastre, sau pentru a vă retrage suma corespunzătoare din credit;
  • Pentru a vă contacta în cazul în care datele de facturare pe care ni le-ați furnizat sunt pe cale să expire sau nu putem încasa plata;
  • Pentru a răspunde la orice întrebări sau preocupări pe care le puteți avea în legătură cu rețeaua, produsele sau serviciile noastre.

Mesaje privind serviciile:

  • Vă vom contacta cu mesaje ale serviciului de relații cu clienții pentru a vă furniza informații la zi în legătură cu produsele și serviciile noastre, de exemplu, în legătură cu modificările termenilor și condițiilor noastre sau întreruperea unor servicii.
  • Pentru a înțelege performanțele Mindcode în ceea ce privește furnizarea serviciilor, dacă Serviciile și produsele aferente funcționează conform intenției avute, sau dacă sunt necesare îmbunătățiri ale serviciilor.

Mindcode utilizează date cu caracter personal cum ar fi numele dvs., adresa de e-mail, parola, numărul de telefon mobil și istoricul apelurilor pentru a putea face cele menționate mai sus. Mindcode creează rapoarte de management agregate și statistice din aceste informații care nu vă identifică în mod individual. De asemenea, Mindcode poate prelua aceste date cu caracter personal și le poate anonimiza pentru a realiza o analiză mai aprofundată a serviciilor noastre. Aceasta contribuie la dezvoltarea serviciilor oferite clienților de către Mindcode fără a identifica utilizatorii într-un mod individual.

2. Pentru îmbunătățirea serviciilor pe care vi le oferim

Îmbunătățiri și inovații privind produsele și serviciile noastre:

  • Colectăm informații anonime, fără elemente de identificare sau agregate în scopul îmbunătățirii serviciilor pe care le oferim tuturor. Niciuna dintre aceste date analitice nu poate duce la identificarea dvs.
  • Administrarea rețelelor noastre și înțelegerea modului de utilizare a rețelei:

  • Pentru protecția rețelelor noastre și gestionarea volumului de apeluri, texte și alte utilizări ale rețelelor noastre. De exemplu, identificăm perioadele de vârf ale utilizării, pentru a încerca să ne asigurăm că rețelele pot face față volumului la momentele respective;
  • Pentru înțelegerea modului de utilizare a rețelelor, produselor și serviciilor noastre. Astfel putem urmări să analizăm, să dezvoltăm și să îmbunătățim aceste rețele, produse și servicii, să dezvoltăm produse și servicii mai interesante și mai relevante, precum și să personalizăm produsele și serviciile noastre.

  • 3. Marketing și individualizarea serviciilor pe care vi le oferim

    Marketing

    • În calitate de client al nostru, dacă v-ați dat consimțământul, vă vom ține la curent în general cu privire la noile produse și servicii, vă vom trimite buletine informative, vă vom invita să participați la un studiu sau vă vom informa cu privire la oferte, promoții, trageri la sorți sau competiții. Individualizăm aceste mesaje în baza tipurilor de produse și servicii pe care le-ați achiziționat de la noi.
    • Dacă ne-ați dat permisiunea, vă vom contacta și pentru a vă aduce la cunoștință produsele și serviciile Mindcode, ale societăților cu care colaboram și cele ale altor societăți care considerăm că v-ar putea interesa dacă nu optați să renunțați la primirea unor astfel de mesaje de marketing din partea noastră;
    • Vă vom contacta prin poștă, online, telefonic sau prin notificări prin intermediul aplicațiilor noastre. Vă vom putea contacta prin intermediul partenerilor noștri, însă aceștia vor fi autorizați să prelucreze datele Dvs. personale numai în numele Mincode și în conformitate cu politicile noastre;
    • Puteți controla permisiunile dvs. de marketing și datele pe care le utilizăm pentru individualizarea acestor comunicări în orice moment contactându-ne la 0729.038.968 ori prin email la contact@mindcode.ro.

    Publicitate online:

    • Pentru a vă transmite o publicitate relevantă pentru dvs., veți vedea, de asemenea, publicitate țintită online în baza utilizării cookie-urilor. Aceasta este cunoscută sub denumirea de publicitate pe bază de interese. Poate fi făcută pe site-uri ale Mindcode, cele ale altor organizații, precum și alte canale media online, cum ar fi site-uri de rețele sociale. De asemenea, putem combina date colectate prin intermediul cookie-urilor cu alte date pe care le-am colectat. Dacă nu doriți prelucrarea niciunor informații prin utilizarea cookie-urilor, verificați secțiunea noastră Cookie-uri de pe site-ul www.mindcode.ro. Aceasta explică modul de a controla și de a opta pentru a nu accepta cookie-uri.
    • Amintiți-vă că a opta pentru renunțarea la publicitatea pe bază de interese nu va opri afișarea reclamelor – dar acestea nu vor mai fi individualizate în funcție de interesele dvs.

    Cercetare și analiză:

    Utilizăm diverse metode de analiză, care asigură anonimizarea sau eliminarea elementelor de identificare din datele cu caracter personal. Utilizăm analizele pentru:

    • Cercetare de piață și pentru a realizarea analize de cercetare și statistice, inclusiv monitorizarea modului în care clienții utilizează rețelele, produsele și serviciile noastre;
    • Furnizarea de rapoarte către terțe părți (aceste rapoarte nu conțin informații care să vă poată identifica în calitate de persoană fizică). Acestea pot fi furnizate către terțe părți, cum ar fi furnizori de conținut și entități care fac reclamă sau în cadrul operațiunilor de Analiză realizate de Mindcode.

    4. Crearea de profiluri

    În unele situații va fi necesar să vă întocmim profilul, în scopuri de credit, fraudă și securitate.

    Facturare și verificarea identității:

    • Atunci când solicitați încheierea unui contract cu noi pentru orice produse sau servicii vă vom solicita detalii financiare și personale, ca de exemplu adresa Dvs. Curentă, sau CNP, pentru a putea emite factura.
    • De asemenea, vom utiliza datele dvs. cu caracter personal în scopul verificării identității, pentru a asigura accesul la contul dvs. și în general pentru administrarea contului.

    Prevenirea fraudelor și securitate:

    • Vom prelucra datele cu privire la traficul dvs. în scopuri de protecție anti-fraudă și detectare a fraudelor, pentru protejarea rețelelor noastre și detectarea utilizării incorecte sau a avariilor la rețelele noastre, pentru recuperarea datoriilor sau a-i detecta pe cei care nu au achitat contravaloarea serviciilor sau/și produselor utilizate.

    Modalitatea în care facem schimb de date cu caracter personal:

    Dacă este cazul, facem schimb de informații referitoare la dvs. cu:

    • Parteneri sau agenți implicați în livrarea produselor și serviciilor pe care le-ați comandat sau utilizat;
    • Societăți contractate să presteze servicii pentru sau în numele Mindocde;
    • Agenții de aplicare a legii, organe guvernamentale, organizații de reglementare, instanțe sau alte autorități publice dacă avem această obligație legală sau suntem autorizați prin lege;
    • O terță parte sau un organ, atunci când dezvăluirea respectivă este necesară pentru îndeplinirea oricărei legi aplicabile sau a altei cerințe legale sau de reglementare;
    • Terțe părți pentru promoții comune cu acea terță parte. Acestea vor răspunde pentru conformarea lor cu legile aplicabile privind protecția datelor;
    • Organizații partenere pe care le-am ales cu atenție pentru a vă putea contacta în legătură cu produsele și serviciile lor (care pot include sau nu produse și servicii Mindcode);
    • Alte terțe părți, atunci când le-ați dat acordul pentru dezvăluire în scopuri de autentificare și prevenire a fraudelor.

    Managementul fraudelor și aplicarea legii:

    • Vom dezvălui informații dacă acest lucru este justificat în scopul de a ne proteja împotriva fraudelor, a ne apăra drepturile sau proprietatea, sau a proteja interesele clienților noștri.
    • De asemenea, este posibil să fie necesar să dezvăluim informațiile dvs. pentru a ne conforma obligației legale de a răspunde la cererile legale ale autorităților. Datele dvs. cu caracter personal vor fi comunicate doar atunci când considerăm, cu bună credință, că avem obligația de a face acest lucru în conformitate cu legea și în baza unei evaluări exhaustive a tuturor cerințelor legale.

    Fuziuni și achiziții:

    Dacă trecem printr-o procedură de reorganizare sau de vânzare către o altă organizație, vom comunica informațiile dvs. către acea organizație.

    Terțele părți cu care lucrăm:

    Dacă ați achiziționat produse și servicii Mindcode utilizând o terță parte sau o organizație parteneră, de multe ori trebuie să facem schimb de informații cu acestea ca parte a acțiunii de administrare a acelei relații și a contului dvs. – de exemplu, pentru identificarea comenzii dvs. și pentru a face plata către aceste terțe părți sau organizații.

    Dacă am încheiat un contract cu un prestator de servicii sau contractant pentru a ne presta servicii sau a presta un serviciu în numele nostru, iar aceștia pot avea acces la datele dvs. cu caracter personal, nu îi autorizăm să utilizeze sau să dezvăluie datele dvs. cu caracter personal decât în legătură cu prestarea serviciilor lor.

    Colectăm și combinăm informații în scopul de a monitoriza utilizarea de către dvs. a produselor și serviciilor, precum și utilizarea acestora de către ceilalți clienți ai noștri, precum și pentru a ne ajuta să îmbunătățim calitatea produselor și serviciilor oferite. Furnizăm aceste informații unor terțe părți (de exemplu, furnizorilor de conținut și agențiilor de publicitate), dar nicio astfel de raportare către o terță parte nu va include informații ce pot identifica un client individual.

    Durata de păstrare a datelor dvs. cu caracter personal

    Vom stoca informațiile dvs. atât timp cât ni se cere prin lege. Dacă nu există nicio cerință legală, le vom stoca doar atât timp cât este necesar.

    Cu excepția situației în care legea prevede altfel, de regulă vom prelucra datele Dvs. pe perioada existenței unui contract între Dvs. și Mindcode, plus o perioadă de trei ani de la încetarea acestuia.

    Păstrarea în siguranță a datelor dvs. cu caracter personal

    Avem echipe de securitate specializate care analizează și îmbunătățesc în mod constant măsurile pe care le-am adoptat pentru protecția datelor dvs. cu caracter personal împotriva oricărui acces neautorizat, pierdere accidentală, dezvăluire sau distrugere.
    Comunicările prin internet (cum ar fi e-mailurile) nu sunt sigure dacă nu sunt criptate. Comunicările dvs. pot traversa mai multe țări înainte de a fi remise, deoarece aceasta este natura internetului.

    Nu putem accepta responsabilitatea pentru niciun acces neautorizat sau pierdere de date cu caracter personal care nu ține de controlul nostru.

    Nu vă vom cere niciodată să ne comunicați informațiile dvs. sigure, personale sau privind contul, printr-un mijloc de comunicare nesolicitat. Răspundeți pentru păstrarea în siguranță a informațiilor personale și privind contul și pentru necomunicarea acestora către alte persoane.

    Site-ul nostru web poate conține link-uri la site-urile web ale unor terțe părți. Nu răspundem pentru securitatea și conținutul respectivelor site-uri ale terțelor părți. Prin urmare, asigurați-vă că citiți politica acelei societăți privind protecția datelor și pe cea referitoare la cookie-uri înainte de a utiliza sau de a pune informațiile personale pe site-ul acestora.

    Același lucru se aplică în cazul oricăror site-uri sau conținuturi ale terțelor părți la care vă conectați utilizând produsele și serviciile noastre.

    Puteți alege să dezvăluiți datele dvs. în anumite moduri cum ar fi plug-in-urile rețelelor de socializare (inclusiv cele oferite de Google, Facebook, Twitter și Pinterest) sau utilizând servicii ale terțelor părți care vă permit să postați public analize sau alte informații, iar o terță parte ar putea utiliza informațiile respective. Plug-in-urile rețelelor de socializare și aplicațiile de socializare sunt operate chiar de rețeaua de socializare și respectă condițiile de utilizare și politicile acelor rețele privind protecția datelor și cookie-urile. Trebuie să vă asigurați că aveți cunoștință de acestea.

    Drepturile dvs.

    Dreptul de rectificare a datelor cu caracter personal

    Aveți dreptul de a rectifica datele deținute în legătură cu dvs., dacă acestea nu sunt corecte. Dacă datele pe care le deținem cu privire la dvs. trebuie actualizate sau în cazul în care considerați că acestea pot fi incorecte, vă puteți autentifica în My Account pentru actualizarea acestora (mindcode.ro/my-account) sau ne puteți contacta la contact@mindcode.ro.

    Dreptul de acces la datele cu caracter personal

    Aveți dreptul de a solicita o copie a datelor cu caracter personal pe care le deține Mindcode în legătură cu dvs. Pentru a face această cerere în calitate de persoană fizică sau terță parte autorizată, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail contact@mindcode.ro.

    Dreptul de opoziție la utilizarea datelor cu caracter personal

    În anumite circumstanțe, aveți dreptul de a vă opune prelucrării de către Mindcode a datelor dvs. cu caracter personal.

    Pentru a nu mai primi mesaje de marketing:

    Dacă nu doriți să mai primiți mesaje de marketing din partea Mindcode privind serviciile și produsele noastre și/sau ale partenerilor noștri, puteți opta pentru a renunța la toate comunicările de marketing sau doar la metodele selectate (e-mail, SMS, MMS, telefon sau poștă).

    Există diverse metode de a renunța la primirea mesajelor de marketing:

    • Trimiteți un e-mail la adresa contact@mindcode.ro pentru instrucțiuni.
    • Faceți clic pe link-ul de la sfârșitul unui e-mail sau text de marketing pentru a vă dezabona;
    • Trimiteți un e-mail folosind formularul de contact de pe site-ul nostru, www.mindcode.ro/contact.

    Pentru administrarea cookie-urilor și o mai bună înțelegere a ceea ce sunt acestea:
    Consultați secțiunea Politică cookies de pe site-ul nostru pentru detalii complete în acest sens.

    Pentru a obiecta la alte prelucrări realizate în temeiul intereselor noastre legitime:

    Vă rugăm să ne contactați la contact@mindcode.ro sau la numărul de telefon 0729.038.968, sau trimiteți-ne un e-mail folosind formularul de contact de pe site-ul nostru, www.mindcode.ro/contact.

    Cum să înaintați o plângere

    Dacă doriți să ne contactați în legătură cu oricare dintre drepturile dvs. sau să faceți o plângere în legătură cu modul în care utilizăm datele dvs. cu caracter personal, vă rugăm să ne contactați la contact@mindcode.ro sau trimiteți-ne un e-mail folosind formularul de contact de pe site-ul nostru,
    www.mindcode.ro/contact. Vom face toate eforturile pentru a vă ajuta și a rezolva situația, dar dacă aveți în continuare nemulțumiri, puteți contacta Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal– datele de contact se găsesc la adresa www.dataprotection.ro

    Dreptul de a restricționa utilizarea datelor dvs. cu caracter personal

    În cazul în care considerați că datele pe care le deținem cu privire la dvs. sunt incorecte sau considerați că nu ar trebui să prelucrăm datele dvs., vă rugăm să ne contactați pentru o discuție în legătură cu drepturile pe care le aveți. În anumite circumstanțe, veți avea dreptul de a ne cere restricționarea prelucrării.

    Dreptul de ștergere

    Mindcode urmărește să prelucreze și să păstreze datele dvs. doar atât timp cât acest lucru este necesar. În anumite circumstanțe, aveți dreptul de a ne solicita să ștergem datele dvs. cu caracter personal pe care le deținem. În cazul în care considerați că vă păstrăm datele mai mult decât este necesar, ar fi bine să verificați mai întâi dacă a încetat contractul dvs. cu Mindcode. Dacă acesta a încetat, este posibil să avem în continuare temeiuri legale pentru prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal (pentru informații suplimentare în legătură cu perioadele de păstrare, a se vedea secțiunea Durata de păstrare a datelor dvs. cu caracter personal.