Obiectivele sunt numitorul comun al tuturor activităților de planificare. În zilele noastre însă, organizațiile de toate felurile trec printr-o schimbare de paradigmă. Nu mai este vorba despre ierarhii de planuri și obiective SMART. Acum este vorba despre maximizarea satisfacției umane: consumatorii și angajații.
Iată cele 5 cele mai bune obiective pe care le poți stabili pentru afacerea ta, pentru a avea succes.
Creșterea profitabilității
Hai să începem cu aspectele evidente. Profitabilitatea este preocuparea majoră a tuturor organizațiilor. De ce? Profiturile reprezintă o măsură a succesului pentru orice afacere. Acestea sunt bazele dezvoltării și generează câștiguri mai mari pentru acționari. Profiturile sunt, de asemenea, un factor-cheie când vine vorba de bugetare. Și, printre multe alte lucruri, sunt un indicator clar al performanței afacerii tale.
Este discutabil dacă întreprinderile se dezvoltă doar în scopul generării de profituri. Sau dacă profiturile sunt necesare pentru ca organizațiile să supraviețuiască. Să nu ne păcălim totuși inutil în ceea ce privește scopul final al unei afaceri. Profitabilitatea este, pentru mulți, un factor elementar în a înțelege ce face o afacere și de ce. Mai mult, este un mod inteligent prin care se pot demasca miturile legate de start-up.
Teoreticienii moderni ar putea susține că profitul este un obiectiv esențial al afacerii. Dincolo de potențialul său de determina dezvoltarea. Că profitul, în mod special, este scopul final al oricărei afaceri. Pentru că este principalul factor de creștere a averii acționarilor.
Aspectul important aici: doar profiturile mari nu ar trebui să fie scopul final. De fapt, ar trebui să iei în considerare ca fiind principalul obiectiv al afacerii tale generarea de profit în mod sustenabil.
Asigurarea satisfacției clienților
Factorul principal în succesul oricărei afaceri este satisfacția clientului. Dacă nu există clienți satisfăcuți, orice efort este în van. Dacă nu se asigură măcar la un nivel decent această satisfacție, afacerea va eșua. E vorba de bun simț.
Satisfacția clienților are trei aspecte. În primul rând, creșterea calității la prețuri scăzute. În al doilea rând, loialitatea de brand. În al treilea rând, responsabilitatea socială și publică. În mod obișnuit, accentul se pune pe primul aspect. Mai exact, cum să crești calitatea scăzând prețurile. Ceea ce este puțin contra-intuitiv.
Să recunoaștem, poate părea că asigurarea satisfacției clientului contracarează creșterea profiturilor. Acest lucru este doar aparent: satisfacția clienților poate fi o foarte puternică forță de generare de profituri. Mai ales atunci când dezvolți loialitatea de brand și îmbunătățești retenția clienților. Și în special atunci când practicile tale de afaceri și implicarea în comunitate arată că îți pasă.
În ceea ce privește satisfacția clienților, ar trebui să urmezi două obiective principale. În primul rând, să te asiguri că produsul tău mulțumește clientul. În al doilea rând, să te asiguri că apreciază grija pe care o investești în afacerea ta.
Responsabilitate socială și publică
Consumatorii se așteaptă să fii responsabil din punct de vedere social – iar asta influențează comportamentul de cumpărare. Lucru deloc surprinzător. Mai degrabă, este o consecință directă a modului în care companiile interacționează cu consumatorii. Și în același timp, cu lumea în general.
Cu toate acestea, oamenii se așteaptă la o responsabilitate socială pasivă din partea companiei. De fapt, CSR reprezintă modul în care o organizație sau o afacere încearcă să facă cât mai puțină rău posibil. Sau să mențină prejudiciile în limitele legale. Prin urmare, este deosebit de importantă.
Consumatorii moderni au ridicat ștacheta legată de responsabilitatea socială a organizațiilor. Acum ea trebuie să fie una activă și eficientă. Companiile ar trebui să ia măsuri proactive și să răspundă problemelor comunității. Evident, în sfera proiectelor specifice și relevante industriei în care activează business-ul respectiv.
Pasivitatea este specifică trecutului, proactivitatea este noul standard. Dezvoltarea unei responsabilității sociale și publice potrivite este acum o parte integrantă a brandului tău. Și, prin urmare, un aspect relevant în ceea ce privește satisfacția clienților.
Aspectul important aici: asigură-te că ești 100% unde trebuie să fii, din punctul de vedere al politicilor companiei.
Optimizarea productivității
Productivitatea este întotdeauna o măsură a eficienței. Ea generează rezultatele în urma unei investiții. Acest lucru necesită o dihotomie de tip intern-extern:
Pe plan intern, productivitatea înseamnă a obține cea mai mare plus valoare de pe urma talentului existent. Potențialul maxim de valoare al orelor de muncă ale angajaților. Potențialul maxim de producție al echipamentelor. Și rezultatele generale ale business-ului în ceea ce privește costurile de producție. În concluzie, o echipă cât mai productivă.
Pe plan extern, productivitatea este un factor care determină valoarea de piață a rezultatelor business-ului. Mai exisă câțiva alți factori, însă ei sunt de asemenea alăturați planului intern.
Dacă vrei să crești productivitatea, trebuie să știi ce anume, unde și cum să optimizezi. Fie dezvoltând, fie eliminând redundanța.
Din punctul de vedere al dezvoltării, acest lucru ar putea însemna instruirea angajaților. Apoi, achiziționarea de echipamente noi și implementarea de noi tehnologii. Sau poate chiar metode care să scurteze procesele.
Uneori, totuși, o producție crescută nu este necesară. Piața este fixată pe o anumită cerință și nu prea poți să vinzi mai mult. Reducerea generală a costurilor este o modalitate simplă prin care poți aborda eliminarea redundanței. Și, în esență, prin care poți eficientiza producția.
În ceea ce privește productivitatea echipei, tehnologiile moderne permit o gamă complet nouă de soluții. Ceea ce înseamnă că poți să eliminați redundanța și îmbunătăți rezultatele generale. Mai exact, poți fi mai productiv.
Angajați fericiți
Echipele sunt mai mult decât suma oamenilor care le formează. Realizarea sinergiei influențează totul, de la productivitate la branding de angajator. Adăugă la asta retenția angajaților, creativitatea, schimbul de cunoștințe și dezvoltarea de talente, comunicarea eficientă, totul!
Iar acest aspect devine tot mai experimental. Începând cu minunatul nou sediu al Apple și cu tunsorile gratuite de la Google. Companiile fac tot posibilul pentru a-și face angajații cât mai fericiți. Cu siguranță, nu toate organizațiile au astfel de preocupări. Ca să nu mai vorbim despre bugetele care chiar pot acoperi ceea ce leaderii din industrie au de oferit.
În unele locuri, totuși, au fost descoperite și alte tipuri de soluții. În loc să cheltuie bani pentru diverse avantaje pentru angajați, suedezii au abordat situația altfel. Au redus ziua lucrătoare la șase ore. În mod așteptat, fericirea angajaților a crescut. Noile ore de lucru reduc stresul și anxietatea cauzată de locul de muncă. Prin urmare, angajații muncesc mai intens și au performanțe mai bune. Cel puțin în Suedia, această soluție îi face pe angajați mai productivi.
Ca să concluzionăm, există cu siguranță și alte obiective pe care te poți concentra pentru a-ți dezvolta compania. Îmbunătățește marketingul: stabilește preferințele consumatorilor și tendințele de cumpărare. Mai mult, analizează piețele și stabilește comportamentele consumatorilor. De fapt, concentrează-te asupra branding-ului. Sau poate, încearcă un rebranding.
În plus, investește în noi canale media și noi tipuri de publicitate. În timp, dezvoltă modele predictive și parteneriate strategice. Acoperă mai mult din piață. Sau te poți concentra pe finanțare. Asigură-ți surse de capital care îți acoperă eforturile de business.
Totuși, ți-am prezentat cele mai importante elemente de care afacerea ta are nevoie pentru a avea succes. Investește în oameni.
Autor Remus Șerban
Sursa aici
Traducere Mindcode